//
KEBAIKAN&KELEMAHAN MAKANAN SEGAR &MAKANAN KERING

DEFINISI

Makanan segar bermaksud makanan yang belum dimasak atau diproses.

Manakala makanan kering bermaksud makanan yang telah dikeringkan secara dijemur atau menggunakan haba panas.

KEBAIKAN

Makanan segar

a)sayuran segar boleh dimakan mentah dan mengandungi vitamin dan garam mineral.

b)mempunyai rasa atau manisan semula jadi dan tidak perlu ditambah perisa.

c)mempunyai kepelbagaian tekstur seperti ranggup, lembap, dan berair.

d)warnanya pelbagai dan menarik.

Makanan kering

a)boleh disimpan lama

b)makanan bermusim boleh diperoleh diluar musim

c)tidak membazir kerana makanan yang banyak boleh digunakan pada masa berkurangan.

d)mengandungi nilai makanan yang sama kecuali asid askorbik dan vitamin B.

e)memberi variasi dalam tekstur makanan

f)mudah disimpan pada suhu bilik.

KELEMAHAN

Makanan segar

a)tidak boleh disimpan lama

b)perlu dibersihkan dan ditus kering sebelum dipek di dalam beg atau bekas yang sesuai sebelum disimpan.

c)perlu disimpan di bahagian khas didalam peti sejuk supaya tahan lebih lama.

d)kandungan vitamin akan hilang jika disimpan lama.

e)sayur layu dan kecut kerana kehilangan air.

Makanan kering

a)tidak boleh dimakan dengan banyak seperti ikan masin kerana banyak mengandungi garam.

b)mengambil masa lebih lama untuk dilembutkan dalam masakan seperti pasta dan kekacang

c)tidak mengandungi asid askorbik dan vitamin B.

d)perlu masa tambahan dalam penyedian kerana perlu direndam lama seperti kacang kuda dan kacang soya.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: