//
IKAN

IKAN

Ikan ialah makanan protein yang sesuai dimakan oleh semua peringkat umur kerana mudah dicernakan. Ikan boleh diklasifikasikan kepada tiga jenis, iaitu ikan isi putih, ikan berminyak, dan karangan laut. Karangan laut boleh diklasifikasikan kepada dua jenis iaitu krustacea, dan moluska.

a)IKAN ISI PUTIH

CIRI

-isi berwarna putih

-lemaknya disimpan di dalam hati

-contohnya, ikan bawal, ikan parang, ikan jelawat

PEMILIHAN

-berbau segar atau hanyir tetapi tidak busuk

-mata menonjol dan bersinar

-isi pejal dan tidak meninggalkan kesan apabila ditekan

-badan ikan licin dan berlendir

-insang berwarna merah

-sisik masih melekat dan berkilat

PENYIMPANAN

-siang ikan dan cuci bersih sebelumdi simpan di dalam peti sejuk beku pada 0c.

-ikan yang disimpam pada suhu lebih tinggi daripada sejuk beku hendaklah digunakan dengan segera.

-ikan yang hendak disimpan seeloknya dibungkus dengan beg politena, bekas plastik kedap udara, atau kertas timah supaya baunya yang kuat tidak diserap oleh makanan yang lain.

-simpan ikan secepat mungkin apabila tiba di rumah.

                                                  

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: