//
DAGING

DAGING

Daging ialah sumber protein nilai biologi tinggi yang penting. Daging yang diambil dalam diet bergantung pada budaya, agama, dan tempat. Daging boleh diklasifikasi kepada tiga jenis, iaitu daging putih, daging merah, dan ofal.

a)DAGING MERAH

Ciri

-isi lebih liat kerana mengandungi tisu perantara yang lebih

-warna lebih gelap atau kemerahan

-otot lebih panjang

-contohnya, daging kambing,daging rusa, daging unta

Pemilihan

-isinya tidak banyak mengandungi lemak

-isinya pejal dan lembap tetapi tidak berair

-pilihan bergantung kepada kaedah memasak Pilih daging yang lembut untuk

kaedah memasak haba kering.

Kelemahan

-perlu diporsikan sebelum disimpan di dalam peti sejuk beku

-simpan di dalam peti sejuk

-pek dengan baik supaya dapat mengekalkan kesegaran dan kelembapannya.

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: